develop your own website

Hírek

Társasházkezeléssel kapcsolatos friss hírek

1

Szakértő: ólom van a csapvízben - mutatjuk, kik érintettek

Főleg az 1945 előtt épült társasházak vízvezetékeiből sok esetben ólom kerülhet a csapvízbe, így hiába kiváló minőségű a vezetékes víz, mire az a háztartások csapjaiba eljut, jelentősen szennyeződhet - számolt be 2019. novemberében az Infostart.
https://infostart.hu/belfold/2019/11/16/szakerto-olom-van-a-csapvizben-mutatjuk-kik-erintettek
A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője szerint a víz alapvetően biztonságos, a szolgáltatott ivóvízben jellemzően nem található ólom, azonban az ivóvízhálózatba beépített szerkezeti anyagokból kioldódva kerülhet a csapvizünkbe ólom.
Az ANTSZ tájékoztatása szerint is a legtöbb településen kiváló az ivóvíz minősége, de az épületen, lakáson belül szennyeződhet.
A legfőbb problémát az ólomcsövek jelentik, de gondolt okozhat például egy rézcsap vagy akár vízóra is.
Ólomcsövek többnyire a régi házakban találhatók, ami több százezer magyar családot érinthet. Jelenleg azonban nem tudják a pontos számot. Az ivóvízbe beoldódó ólom főleg a magzatokat és kisgyermekeket veszélyezteti, szellemi fejlődésüket károsíthatja. Hosszú évek alatt pedig a felnőtteknél is kialakulhat például vérszegénység vagy vesekárosodás.
Amennyiben – háza építési évétől függetlenül - valaki úgy érzi, hogy biztonságosabban érzi magát, ha az ivóvizét bevizsgáltatja, úgy a Nemzeti Népegészségügyi Központ a nyitott laboratórium program keretében bevizsgálja az otthonában vett mintát.
Az intézetet a 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6. cím alatt lehet megtalálni, ahol kérésünkre a mintavételhez edényeket és a benyújtásukhoz kitöltendő dokumentumokat kaphatunk. 

2

Hasznos tudnivalók az ingatlanunk előtti járda tisztán tartásáról

A tavasz a nagytakarítás ideje, ilyenkor pedig még szigorúbban mustráljuk a közterületek állapotát, kiváltképp azokét, amelyeket gyakorta használunk. Sajnos a járdák, az épületek előtti gyalogosútvonalak, zöld felületek rendben tartásának kérdése állandó vitatémát szül. Sokan ugyanis azt gondolják, hogy ez állami vagy önkormányzati feladat, de semmiképpen sem az ott élőké, noha ennek épp az ellenkezője az igaz. A főváros köztisztaságáról szóló rendelet világosan meghatározza a feladatokat

48/1994. (VIII. 1.) Főv. Kgy. rendelet a főváros köztisztaságáról

https://net.jogtar.hu/rendelet?docid=99400048.FOV&dbnum=104&council=fovaros

Ez alapján a burkolt közutak, az ingatlanokhoz nem csatlakozó burkolt járdák (közjárdák), valamint a kiemelt közcélú zöld területek, emellett az ezek körüli és az ezeken átvezető szilárd és burkolatlan gyalogátjárók és sétányok tisztán tartásáról, síkosságmentesítéséről és hóeltakarításról a fővárosi önkormányzat gondoskodik.
Minden más esetben a csatlakozó ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának) kötelezettsége az ingatlan és az ingatlan előtti járda és a kocsiút között kiépített vagy kiépítetlen terület rendben tartása. Ez utóbbi a zöld sávokra, sövényekre, virágágyásokra, földdel borított részekre vonatkozik, különös tekintettel a gyommentesítésre, az elvadult növényzet visszavágására és fűnyírásra.

Mindezek mellett, hogy a köztisztasági rendelet előírásait betartsuk

· a beépítetlen telkünkön gondoskodnunk kell a gyommentesítésről, a járda és az úttest felé kinyúló fák és bokrok metszéséről;
· nem szabad az autónk lemosása úttesten vagy járdán;
· ha bármilyen anyag szállítása során beszennyezzük a közterületet saját költségünkön kell eltakarítani, megszüntetni;
· és természetesen a kutyagumit az eb sétáltatójának kell eltüntetnie!
Hegyvidék XLIX./9. száma

3

Társasházi nyivántartások


Számos bonyodalmat okoz, hogy a társasházak különböző nyilvántartásokban – ingatlan, lakcím, levelezési cím… stb. - szereplő címadatai nem feltétlenül egyeznek meg egymással. A Központi Címregiszter (KCR) célja, hogy az itt szereplő adatok konkrétak és naprakészek legyenek. Ezen a nyilvántartáson az önkormányzatok illetékes munkatársai folyamatosan dolgoznak. Ahhoz, hogy az Ön társasházában ne csak a KCR-re lehessen támaszkodni, a közös képviselő feladata, hogy az általa kezelt társasház lakástulajdonosainak a pontos címadatait nyilvántartásban vezesse, hiszen enélkül például a papír alapon továbbítandó küldemények nem, vagy csak nehezen érnek célba. Ebben a feladatában a közösség érdeke, hogy támogassa a közös képviselőt.  - A XI. kerület közéleti lapjának, az Újbudának a 2019/8.

4

Alapítóokirat fontossága

Vannak olyan többlakásos házak, amelyek nincsenek albetétesítve, így a lakások nem szerepelnek a földhivatali nyilvántartásban, ami sok problémát okozhat. A megoldás az lehet, ha a tulajdonosok mielőbb pótolják, illetve elkészíttetik a társasházi alapító okiratot és azt mihamarabb leadják a földhivatalnak. - A XI. kerület közéleti lapjának, az Újbudának a 2019/8.

5

Társasházi problémák kezelése


A társasházi lakók között megesnek olyan problémák, amelyek megoldásához a közös képviselő vagy a hatóság közreműködését kívánják igénybe venni. Egyes ügyekben a lakónak személyesen vagy meghatalmazott útján kell lépéseket tennie, mint az állattartás vagy a szomszéd életvitele. Ilyenkor a közös képviselő mediálhat, de a kizárólag kérelemre induló eljárásokban csak külön meghatalmazással vehet részt. Ilyen például a birtokvédelmi eljárás.
Birtokvédelmi eljárást az kezdeményezhet, akit birtoklásában indokolatlanul zavarnak. Hangoskodás, zajos tevékenység miatt csendháborítás szabálysértési eljárás kezdeményezhető. Feljelentést a kerületi Kormányhivatal Hatósági Osztályán lehet tenni, azonnali támogatásért a rendőrséghez lehet fordulni. A feljelentésnek tartalmaznia kell az eset leírását, helyszínét, időpontját, a csendháborító nevét, címét és lehetőség szerint tanúkat is. - A XI. kerület közéleti lapjának, az Újbudának a 2019/8.